miercuri, 29 septembrie 2010

Top 10 - Cele mai misterioase boli din lume

Dar exista cateva boli in fata carora medicii se afla in imposibilitatea de a scrie un prospect, confruntandu-se cu furia pacientilor si cu propriile frustari.

10. SIDA

SIDA nu a fost recunoscuta oficial pana in 1981, cand a ajuns in atentia oficialilor de sanatate publica din Statele Unite, insa se pare ca virusul SIDA circula nestingherit printre oamenii de aproximativ 100 de ani, cu cateva decenii mai mult decat oamenii de stiinta au crezut initial. Desi ramane una dintre cele mai puternice cauze care ucid oamenii, mai ales in tarile dezvoltate, nu s-a gasit niciun remediu pana acum. Oamenii de stiinta spun ca HIV-ul descinde dintr-un virus preluat de la cimpanzei care s-a transferat de la animal la om in Africa, probabil in perioada in care oamenii vanau cimpanzeii. Multe persoane au fost infectate, probabil, si se pare ca unele persoane au reusit si sa transmita mai departe acest Sindrom al Imunodeficientei Dobandite , favorizand pastrarea radacinii. Exita foarte multe boli pe care medicii nu le pot vindeca, recomandand doar cateva pastile. 

9. Alzheimer

Nu ar trebui sa fie confundata cu uitarea propriu zisa, cu care se confrunta batranii si oamenii cu cat  inainteaza in varsta, deoarece Alzheimer-ul este o boala degenerativa a creierului, care se manifesta diferit de la caz ala caz. Boala si modificarile organice din creier care o insotesc au fost descrise pentru prima data de psihiatrul si neuropatologul german, Alois Alzheimer. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in varsta si a devenit tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii, producand o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa (din latina: demens).

8. Raceala banala

Desi este cea mai frecventa afectiune, doctorii inca nu cunosc cauzele acestei raceli atat de comune. 
In prezent milioane de oameni tusesc sau stranuta, insa doctorii nu stiu ce sa le prescrie pentru a-i face bine, fiind recomandate antibioticele ci mai degraba supele calde de pui si odihna.  Raceala reprezinta infectia tractului respirator superior si se manifesta prin rinoree (secretii nazale), usturime in gat, tuse, stranut si congestie nazala. Simptomele apar treptat si persista in mod obisnuit timp de 4 sau 5 zile, sau cel mult doua saptamani. Peste 200 virusuri pot provoca raceala, de aceea simptomele sunt foarte variate.

7. Gripa aviara

Oamenii nu pot dezvolta nicio imunitate la virusul gripal puternic purtat de pasari, virus de care medicii si cercetatorii se tem pentru ca s-ar putea muta intr-o tulpina de virus gripal transmisibil la om. Rata mortalitatii la om dupa ce au contractat acest virus este de 50%, dar pana acum, oamenii au fost infectati de cele mai multe ori doar prin manipularea directa a pasarilor infectate. Gripa aviara este un tip de gripa care afecteaza in principal pasarile, dar poate infecta si specii de mamifere. A fost identificata pentru prima data in anii 1900, in Italia, dar a fost gasita mai tarziu in toata lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat in 1997 in Asia si a creat panica in lumea intreaga, vorbindu-se de iminenta unei epidemii de proportii. In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind identificat la pasari din localitatea Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Romania este prima tara europeana unde prezenta acestui virus a fost confirmata in mod oficial.

6. Pica

Persoanele diagnosticate cu Pica au o pofta nebuna de a manca lucruri non-alimentare si deloc gustoase cum ar fi excremente, murdarie, hartie, lipici, clei . Desi se considera ca acest impuls este legate de deficitul de minerale, expertii in sanatate nu au gasit nicio cauza reala si nicio cura pentru tulburarile acestea. Se pare ca aceasta boala ciudata este frecventa mai ales in randul copiilor.

5. Tulburari auto-imune

 Afectiunile auto-imune - declanseaza un mecanism prin care anticorpii sunt reprogramati astfel incat ajung sa atace chiar organismul care ii produce. Printre cele mai cunoscute boli autoimune se afla: hipotiroidita, scleroza multipla, boala lui Crohn si lupusul. Desi oamenii de stiinta nu au gasit factorii declansatori, ei suspecteaza predispozitia genetica. In plus, femeile par sa fie mai predispuse decat barbatii, inregistrand o cota de imbolnavire aproape dubla in acest sens. Acestea sunt de obicei cronice, intotdeauna debilitante, si medicii nu pot face nimic, cu exceptia usurarii unor simptome.

4. Schizofrenie

Expertii considera ca aceasta este cea mai incalcita forma de tulburare mintala, deoarece pacientul afectat de ea nu poate distinge intre realitate si fictiune. Simptomele se desfasoara foarte salbatic la schizofrenici, variind de la deziluzie acuta , la halucinatii, discurs dezorganizat, lipsa de motivare sau uneori de emotie, insa boala nu are nicio solutionare prin testele medicale. Schizofrenia poate sa apara la oricine, indiferent de rasa, cultura, religie, loc de origine, indiferent de saracia sau bogatia mediului din care provine; barbatii au acelasi risc de boala ca si femeile. Nu exista configuratie familiala tipica care sa predispuna la schizofrenie.

3. Boala Creutzfeldt-Jakob

O versiune a acestui rare tulburari de creier este cunoscuta sub denumirea de „boala vacii nebune" si poate fi contractat de oameni atunci cand consuma carne de vita contaminata. Sindromul Creutzfeldt-Jakob , in mod obisnuit este letal, actioneaza rapid si este cea mai comuna forma, dar se dezvolta la cei mai multi pacienti si avanseaza deoarece medicii nu si-au dat inca seama despre ce este vorba si nu stiu cum sa actioneze impotriva ei. La un moment dat, Organizatia nationala pentru revizuirea legilor privind marijuana (NORML) a precizat ca un studiu efectuat recent in Franta a demonstrat ca o substanta extrasa din canabis, denumita canabidiol, este eficienta in prevenirea encefalopatiei spongiforme (BSE). Ei credeau ca aceasta substanta ar putea trata boala vacii nebune, insa nu s-a ajuns la niciun rezultat.

2. Sindromul de oboseala cronica

Oboseala cronica este un clasic SFMI (simptom fizic medical inexplicabil), cu un diagnostic bazat doar pe faptul ca pacientul nu este capabil sa faca nimic. Identificat inca din 1985, sindromul oboselii cronice corespunde unei slabiri intense a organismului, care dureaza mai mult de 6 luni si care nu cedeaza dupa o perioada de odihna. Aceasta afectiune nu prezinta o cauza evidenta, dar chiar si cel mai mic fapt cotidian devine greu de realizat. Este o patologie misterioasa recunoscuta in tarile occidentale ca atare, insa la noi intirzie aceasta recunoastere.  Imaginati-va ca suferiti de gripa in fiecare zi, cu dureri musculare, ca sinteti la fel de epuizat ca si cum ati fi alergat la maraton, iar starea dureaza mai multe saptamini, luni sau chiar ani. Iata cu ce se aseamana sindromul oboselii cronice. Acesta nu va omoara, dar va ruineaza viata.


1. Bolile Morgellons

Aceasta boala misterioasa, care a fost recoltata de la un numar mare de pacienti de curand, prezinta un soi de simptome aproape stiintifico-fantastice. Oamenii care sufera de Morgellons se plang de faptul ca pielea li se descoameaza intr-un mod infiorator in diferite directii, care lasa rani deschise. In plus se plang de mancarimi intense ale pielii, de faptul ca gasesc fragmente de tegument sub piele.

Blog Widget by LinkWithin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails