Din timpurile biblice şi chiar dinainte, omul a fost în mod constant in lupta. Se pare că niciodată nu trece un an, fără un război sau altul de pornire sau de finisare. Unele dintre aceste războaie dureaza multi ani si se soldeaza cu multe decese, dar au fost, de asemenea, unele războaie extrem de scurte. Aceasta este o listă cu războaiele scurte inca din anii 1800. Nu am inclus războaie care s-au încheiat în încetare a focului, războaie de revoluţie sau a independenţei, sau războaie care au avut loc în timpul primului sau al doilea război mondial.
10. Razboiul din insulele Falkland
Combatanți: Argentina vs Marea Britanie
Durata: 42 zile
Rezultat: victoria britanicilor
Acest razboi a fost purtat in 1982 de argentinieni si britanici pentru insulele Falkland, situate la est de Argentina. Razboiul a inceput cand Argentina a ocupat una dintre insulele Falkland pe 19 martie 1982 si s-a sfarsit cand Argentina a capitulat pe 14 iunie 1982. Razboiul nu a fost declarat oficial de nici una dintre parti. Argentina a considerat invadarea insulei recuperarea unui teritoriu care de fapt ii apartine, iar Marea Britanie a vazut-o ca pe o atentare la teritoriile britanice de peste ocean.
9. Razboiul Polono-Lituanian
Durata: 37 zile
Rezultat: victoria polonezilor
Acest razboi a fost purtat in 1920, la scurt timp dupa ce cele doua tari isi redobândiseră independenta si a fost urmarea unui conflict mai mare intre cele doua parti cu privire la teritoriile Vilnius, Suwalki si Augustow. Polonia a castigat si a semnat un acord de incetare a ostilitatatilor, dar a incalcat invoiala si a creat statul provizoriu Republica Centrala Lituania, concentrata in jurul capitalei istorice a Lituaniei Vilnius.
Statul nu a primit recunoastere internationala si in 1922, prin alegeri, a fost atribuit Poloniei. Lituania nu a recunoscut niciodata rezultatul alegerilor.
8. Al doilea razboi Balcanic
Combatanți: Grecia, Serbia, Muntenegru, Romania si Imperiul Otoman vs Bulgaria
Durată: 32 zile
Rezultat: înfrângerea Bulgariei
In 1913 Grecia si Serbia s-au aliat cu Romania si Imperiul Otoman impotriva Bulgariei. Rezultatul nu putea fi altul decat infrangerea Bulgariei. De pe urma rezultatului Serbia, aliat al Imperiului Rus, a devenit o putere regionala importanta, alarmand Imperiul Austro-Ungar si oferind unul din motivele pentru Primul Razboi Mondial. Romania s-a ales cu Dobrogea, iar Imperiul Otoman si-a recuperat teritoriile pierdute in Primul Razboi Balcanic. Zece luni mai tarziu Primul Razboi Mondial a inceput.
7. Razboiul Greco-Turc
Durată: 30 zile
Rezultat: victoria Turciei
Razboiul dintre Grecia si Turcia din 1897 este cunoscut si sub numele de razboiul de 30 de zile. Pe atunci Creta era ocupata de otomani. Pe 21 ianuarie 1987 armata greaca a venit in Creta pentru a uni insula cu Grecia. Puterile europene au intervenit si au declarat Creta sub protectorat international.
Otomanii au castigat razboiul in doar cateva saptamani, dar nu si-au putut pastra cuceririle din cauza puterilor europene
6. Razboiul Sino-Vietnamez
Durată: 27 zile
Rezultat: ambele parti sustin victoria
In 1979 a avut loc al treilea razboi Indochinez si desi a fost unul scurt, a fost extrem de sangeros. Dupa ce vietnamezii au invadat Cambodgia, chinezii au declarat razboi si dupa o scurta incursiune in nordul Vietnamului, acestia s-au retras. Ambele parti sustin ca au castigat batalia.Razboiul s-a soldat cu pierderi masive pentru vietnamezi.
5. Razboiul Armeano - Georgian
Durată: 24 zile
Rezultat: adiministrare comuna a teritoriului disputat
Razboiul a fost purtat in 1918 pentru provinciile Lori, Javakheti si districtul Borchalo, care aveau o populatie majoritara armeana, dar fusesera istoric biculturale. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Imperiul Otoman detinea o parte dintre aceste teritorii. Cand acestea au fost abandonate, atat Georgia cat si Armenia au revendicat teritoriile. De pe 7 pana pe 31 decembrie 1918 cele doua tari s-au luptat, avand rezultate care variau.
Pe 31 decembrie au semnat armistitiul englez si au lasat teritoriile cu administrare comuna.
4. Razboiul Sarbo - Bulgar
Durată: 14 zile
Rezultat: victoria Bulgariei
Pe 19 noiembrie 1885 Bulgaria si Serbia si-au declarat razboi. Doua saptamani mai tarziu Bulgaria deja il castigase. La un an dupa, pe 19 februarie 1886 un tratat de pace a fost semnat la Bucuresti.
3. Razboiul Indo - Pakistanez
Durată: 13 zile
Rezultat: Bangladesh devine stat independent
Numarul 13 a fost cu noroc pentru locuitorii din Bangladesh. In 1971 a izbucnit un razboi intre India si Pakistan, care a fost asociat cu razboiul de independenta al Bangladesh-ului. Acesta a fost purtat intre pakistanii din vest dominanti si cei din est, care erau majoritari. In timpul alegerilor pakistanii din est si-au asigurat majoritatea in parlament, castigand 167 de locuri din 313.
2. Razboiul de 6 zile
Combatanți: Israel vs Egipt, Siria, Iordania, Irak
Durată: 6 zile
Rezultat: victoria israelienilor
Dupa ce Israel a amenintat Siria in 1967, Egipt, aliatul acesteia, a trimis 1000 de tancuri si 100.000 de soldati la granita peninsulei Sinai si a cerut fortelor arabe sa se uneasca impotriva Israelului. Iordania a atacat Ierusalim si Netanya. La sfarsitul razboiului teritoriul israelian se marise de trei ori. Rezultatul razboiului afecteaza si astazi geopolitica regiunii.
1. Razboiul dintre Anglia si Zanzibar
Durată: 45 minute
Rezultat: victoria Angliei
Pe 27 august 1896 a avut loc cel mai scurt razboi din istorie. Anglia si Zanzibar s-au luptat 45 de minute din cauza unei dispute cu privire la, pe atunci, viitorul Sultan al Zanzibarului. Dupa ce Sultanul Hamad bin Thuwaini a murit, nepotul acestuia trebuia sa-i ia locul. Totusi, englezii sustineau un alt candidat, cu care, credeau ei, ar fi fost mai usor de lucrat. Nepotul lui Thuwaini a refuzat sa abdice si englezii au trimis cinci vapoare de razboi pe tarmul Zanzibarului in fata palatului regal. Desi Sultanul a incercat sa negocieze pacea, a fost prea tarziu si englezii au deschis focul asupra palatului .În 45 de minute au castigat razboiul si l-au numit pe candidatul lor ca sultan. De asemenea au cerut despagubire pentru cartusele consumate pentru razboi. :)) .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu