marți, 5 octombrie 2010

Top 10 - Tradatori din fotbalul romanesc

ToateTopurile prezinta 10 din cele mai surprinzatoare mutari realizate in fotbalul romanesc in ultimele doua decenii. Daca o infrangere in fata rivalei de moarte poate fi acceptata mai devreme sau mai tarziu de fani, transferul unui idol in curtea dusmanului este considerat un gest de tradare suprema. Trecerea lui Figo de la Barcelona la Real Madrid in 2000, este probabil cel mai cunoscut caz oferit de fotbalul modern, insa si Liga 1 are destul exemple. 


10. Gica Popescu - Craiova/Dinamo 2002


Bănia şi-a uitat aproape instant idolul, în momentul în care acesta a decis să semneze cu Dinamo, în 2002.

Acuzat că "s-a vândut" pentru bani, Baciul a stat în "Groapă" doar un tur de campionat, în care a prins 8 meciuri, însă fanii Universităţii Craiova l-au declarat indizerabil. Omul care a avut forţa să refuze Steaua înainte de 1990 se transferase la rivala de moarte, fix în anul în care în "Ştefan cel Mare" aterizase aproape toată echipa Craiovei.

"Transferul la Dinamo a fost cea mai proastă alegere din viaţa mea", a recunoscut Popescu la ceva timp, însă oltenii au în continue "sechele".






9. Dan Alexa - Dinamo/Timisoara 2006


Născut la Timişoara şi venit la Dinamo în 2002, odată cu lotul "Craiova", condus de Gigi Neţioiu, Dan Alexa a câştigat rapid respectul fanilor din "Ştefan cel Mare" prin atitudinea arătată pe teren.

"Câine" cu adversarii, cel supranumit "Chirurgul" (aluzie la intrările 'tăioase' la adversari) şi-a încercat norocul în străinătate, însă a revenit în "Groapă" după doar două sezoane. A fost primit cu entuziasm de suporteri, iar "Dan Alexa, unul dintre noi" a devenit scandarea favorită a acestora.

În 2006, Alexa a ales să revină în oraşul natal, la Poli, trecutul dinamovist a făcut ca fanii Timişoarei să-l respingă iniţial.







8. Cosmin Contra - Timisoara/Dinamo - 1996


Cel mai promiţător tânăr jucător al Timişoarei a ales să plece la Dinamo, în 1996, la nici doi ani după ce debutase în prima echipa a lui Poli.

"Guriţă" a fost adoptat rapid de dinamovişti şi a ajuns în scurt timp cel mai bun fundaş dreapta din Liga I, însă a avut parte de o primire de coşmar "Dan Păltinişanu", în 1997, când Dinamo a pierdut la scor de forfait cu Timişoara.

În 2005, Contra a revenit acasă, însă anii petrecuţi de fundaş în străinătate, i-au făcut pe fanii bănăţeni să-l accepte mai uşor.





7. Mircea Rednic - Dinamo/Rapid - Dinamo/Rapid/Dinamo :))

"Puriul" a făcut carieră în tricoul lui Dinamo, pe care l-a îmbrăcat timp de opt ani, înainte să se transfere în Turcia, la Bursaspor.

În 1997 a fost chemat de Mircea Lucescu la Rapid şi fără să stea prea mult pe gânduri a decis să-l urmeze pe cel care l-a "inventat" în Giuleşti.

A câştigat titlul cu Rapid, în 1999 şi după încă un sezon a devenit antrenorul principal al giuleştenilor. În 2003 a cucerit al treilea şi totodată ultimul titlu al Rapidului până azi.

În 2006, Rednic a ajuns antrenor la Dinamo şi nu a avut parte de o primire foarte prietenoasă. Totuşi, rezultatele bune şi cei opt ani petrecuţi de fundaş la clubul "roş-alb" i-au facut pe fanii dinamovişti să-l accepte în cele din urmă.

În 2007 a revenit la Rapid, mutare prin care a reuşit să-şi pună în cap ambele galerii. Pentru ca tacâmul să fie complet, a părăsit Giuleştiul după doar opt luni şi în 2008 a revenit la Dinamo.







6. Dan Petrescu - Steaua/Rapid - 2004


"Bursucul" s-a format ca jucător la Steaua şi a evoluat pentru clubul din Ghencea timp de 14 ani (de la juniori, până la transferul la Foggia, din 1991).

În 2002, după ce a făcut carieră în străinătate şi a devenit unul din cei mai iubiţi jucători de la Chelsea, Petrescu a revenit în Liga I, pentru a evolua un sezon la FC Naţional. Mutarea fundaşului la trupa antrenată pe atunci de Wlater Zenga nu a fost privită ca un act de trădare, însă Petrescu a greşit "fatal" în 2004, când a devenit atrenorul principal al Rapidului.

Deşi nu a făcut prea mulţi "purici" în Giuleşti, Petrescu a făcut un gest care a stârnit furia steliştilor: în momentul instalării a sărutat steagul "vişiniu".







5. Claudiu Niculescu - Craiova/Dinamo - 2001

"Clau-gol" a semnat cu Dinamo în 2001, după trei sezoane excelente avute la Universitatea Craiova. Considerat deja un jucător emblematic al Ştiinţei, Claudiu Niculescu îşi declarase în nenumărate rânduri şi îşi tatuase un cap de leu (simbolul galeriei craiovene).

Transferul lui Niculescu la "marele duşman" a amplificat şi mai mult rivalitatea dintre cele două echipe, iar fanii din Bănie s-au "răzbunat", în 2004, cu ocazia partidei Craiova - Dinamo, scor 0-1.

Ovidiu Todoran, cunoscut de fanii Craiovei ca "Poştaşul", i-a livrat în minutul 80 un "pachet" lui Niculescu. A prins momentul când Niculescu nu era atent, a alergat până la el, şi i-a aruncat cu un fular de-al Craiovei în faţă, după care a urlat: "Eşti un trădător împuţit". N-a mai apucat să zică altceva, deoarece atacantul dinamovist Adrian Mihalcea l-a doborât la pământ.





4. Ianis Zicu - Dinamo/Rapid 2006


Deşi Dinamo l-a trimis spre fotbalul "mare", Ianis Zicu a ales să joace pentru Rapid, în 2006, sub comanda lui Răzvan Lucescu. Machidonul a ajuns în "Giuleşti" sub formă de împrumut, deşi în ultimii doi ani jucase pentru Dinamo (împrumutat fiind de la Inter).

Revizalizat de actualul selecţioner, Zicu a jucat senzaţional timp de un sezon, la finalul căruia Cristi Borcea a reuşit "să-şi ia copilul înapoi". Revenirea la Dinamo nu a fost uşoară, fanii taxându-l pe mijlocaş pentru anul jucat lângă podul Grant.





3. Gabriel Bostina - Steaua/Dinamo 2007

Boştină a ajuns la Steaua în 2002, odată cu instalarea lui Mihai Stoica în funcţia de manager general.

În 2005, a fost unul din cei mai buni jucători ai 'roş-albaştrilor' în campania de Cupa UEFA şi era considerat indispensabil de staff-ul tehnic şi cel administrativ.

A câştigat două titluri de campion în Ghencea şi a făcut parte din echipa ce a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA în 2006.

La scurt timp însă, Boştină a "intrat în gura" lui Gigi Becali şi a fost forţat să plece. Nimeni nu se aştepta însă ca mijlocaşul să aleagă să joace pentru marea rivală Dinamo.







2. Mihaita Plesan - Craiova/Dinamo - Timisoara/Steaua

Mihăiţă Pleşan a reuşit performanţa de a se declara, rând pe rând, oltean, câine, bănăţean şi stelist "până la moarte", în mai puţin de trei ani. Nu e singurul jucător român care a evoluat la mai multe rivale tradiţionale, însă transferurile sale au născut controverse de fiecare dată.

Mijlocaşul a câştigat respectul fanilor craoveni în 2002, când a refuzat să plece din Bănie odată cu celilalţi jucători din "lotul Neţoiu" care au ajuns la Dinamo, însă şi-a "trădat" echipa în 2005, după retrogradare.

Pleşan a ajuns în cele din urmă la Dinamo, echipă la care îşi jurase să nu joace. La doar câteva luni a plecat la Timişoara, fiind cerut insistent de Gică Hagi.

În 2007, Mihăiţă s-a transferat la Steaua, după câteva zile în care a fost la un pas de o revenire la Dinamo.







1. Ionel Danciulescu - Dinamo/Steaua/Dinamo


A ajuns la Dinamo la 19 ani, în 1995 şi a devenit în scurt timp favoritul tribunelor. "Danicu-Del Piero", aşa cum era alintat "vârful" de fanii "câinilor" a înscris 14 goluri în primul sezon la Dinamo şi, după încă un an petrecut în "Groapă", a semnat cu turcii de la Altay Izmir.
La doar câteva luni, Dănciulescu a făcut cale-ntoarsă, dar a semnat cu Steaua! Meciul de debut a fost chiar în "Ştefan cel Mare", iar Dănciulescu a şi înscris în poarta fostei sale echipe.

După cinci sezoane, două titluri, aproape 130 de meciuri şi 54 de goluri, Dănciulescu a lăsat Steaua pentru "prima dragoste", Dinamo. A avut parte de o primire de coşmar şi timp de peste un sezon a fost în război deschis cu galeria "câinilor". Pacea a venit abia după ce "Danciu-gol" a înscris peste 30 de goluri în tricoul roş-alb.
6 goluri a înscris Dănciulescu pentru Steaua, în poarta lui Dinamo
5 goluri a înscris Dănciulescu pentru Dinamo, în poarta Stelei

Blog Widget by LinkWithin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails