vineri, 29 octombrie 2010

Top 10 - Cele mai dureroare ritualuri de initiere






Multe dintre comunitățile tribale din lume își supun membrii tineri unor ritualuri agonizante și sângeroase, pentru ca aceștia să devină adulți respectați și puternici: tăieturi pe tot corpul, obturarea organelor genitale, biciuirea, sculptarea dinților sau circumcizia, fără nici un fel de anestezic, potrivit site-ului listverse.com.

10. Tăieturi pe tot corpul

Triburile care trăiesc de-a lungul râului Sepik din Papua Noua Guinee folosesc tradiția cicatricilor pentru a transforma băieții în bărbați de decenii bune. În timpul ceremoniei, tinerii sunt tăiați pe spate, piept și fese în imprimeuri elaborate, pentru a imita pielea de crocodil. Băștinașii cred că divinitatea se hrănește cu tinerețea băiatului respectiv în timpul ritualului sângeros, lăsând în urma sa un adevărat bărbat.
Înainte să fie tratat ca un bărbat însă, băiatul este ținta umilințelor colective care pot dura câteva săptămâni. Concret, băieții sunt numiți "fetițe". Cicatrizarea și batjocura îi întăresc pe tineri, pentru că au nevoie de multă disciplină pentru a trece prin sutele de tăieturi. Rănile sunt dezinfectate după ce procesul este finalizat, dar durerile continuă zile bune, până ce corpul se vindecă.

9. Sărituri de la 20 de metri, pe pământ

În sudul Oceanului Pacific, pe Insula Pentecost, membrii tribului construiesc din trunchiuri de copac un turn cu înălțimea între 20 și 30 de metri. Pietrele și copacii sunt îndepărtați din zona respectivă și solul este arat înainte ca turnul să fie ridicat. Structura este utilizată apoi ca cea mai extremă formă de bungee jumping, iar persoana care sare este susținuta doar de două frânghii și multă credință.
Ritualul este făcut pentru ca recolta din anul respectiv să fie bogată. Cu cât băieții sar de la o înălțime mai mare, cu atât va fi mai fertile solul. În plus, ritualul este gândit să întărească spiritual participanții, crezându-se că fac săritura credinței. Deși nu este obligatoriu pentru membri să sară, cei care o fac sunt respectați de comunitate și văzuți ca adevărați războinici.
La urma urmei, săritura înseamnă să-ți sacrifici viața pentru trib. Tinerii acceptă posibilitatea morții în timpul inițierii. Băieții în jurul vârstei de șapte opt ani pot participa, după ce au fost circumcişi, iar dacă supraviețuiesc căzăturii sunt considerați bărbați.

8. Tăierea degetelor cu toporul

Ceremonia Okipa a indienilor Mandan se deschide cu un dans, urmat de o serie de încercări chinuitoare prin care războinicii își dovedesc curajul și primesc binecuvântarea zeilor. Ceremonia presupune ca tânărul să nu mănânce, să bea sau să doarmă, timp de patru zile. Apoi este condus la o colibă, unde trebuie să suporte cu zâmbetul pe buze ritualul în care i se taie pielea de pe piept și de pe umeri și i se introduc mai multe bețe de lemn în spatele mușchilor.
Acestea sunt folosite pentru a susține greutatea corpului băiatului, care este apoi suspendat de acoperișul cabanei și lăsat acolo până leșină. Pentru un plus de agonie, îi sunt legate greutăți mari de picioare. După ce își pierde cunoștința, tânărul este dat jos, iar bărbații îl supraveghează până își revine, dovedindu-se astfel binecuvântarea zeilor. Femeile nu au voie să participe la această ceremonie.
După ce se trezește, tânărul trebuie să renunțe la degetul mic de la fiecare mână, fiecare fiindu-i retezat cu un topor. Într-un final, este scos afară, unde trebuie să alerge prin centrul satului de câteva ori.

7. Obturarea organelor genitale

Romanii antici aveau propria lor metodă de inițiere: infibulația, procesul suturării prepuţului. Folosind un inel sau o cataramă de metal, prepuţul era închis pentru a se evita contactul sexual.
Motivele erau diverse. Procesul îi ajuta pe cântăreți să își mențină vocea peste ani. Se credea, de asemenea, că menține puterea şi vitalitatea gladiatorilor. În unele cazuri, un penis expus era considerat vulgar, deci ritualul se făcea pentru a arată modestia. Tinerii erau supuși acestui chin pentru a-i opri să se masturbeze sau să facă sex. Era o dovadă de maturitate să îți faci această operațiune singur.

6. Sculptarea dinților

Femeile din tribul Mentawaia din Sumatra experimentează o practică agonizantă de sculptare a dinților. Șamanul local ascute foarte bine o lamă, pentru a face sculptarea cât mai puțin dureroasă. Fetiței nu i se dă nimic pentru a-i amorți durerea din gură, în timp ce bărbatul îi sculptează colțurile dinților, lăsându-i o dantură similară cu cea a rechinilor. Pentru a finaliza procesul, dinții sunt piliți, ca să ajungă la forma dorită.
Fetele erau supuse acestui ritual pentru a deveni mai atractive. În plus, membrii tribului credeau că dinții ascuțiți mulțumeau spiritele și aduceau echilibru în viața viitoarei femei. Această tradiție a fost urmată timp de ani buni, dar nu mai este comună la momentul actual. Astăzi, este decizia fetei dacă vrei să își sculpteze dinții pentru a fi frumoasă.

5. Circumcizia pe viu

Pentru triburile Xhosa din Africa de Sud, este un motiv de mare bucurie când un băiat este pe cale să devină bărbat. Participantul este bărbierit, i se oferă o masă îmbelșugată, după care este dus în munți, într-o colibă special construită pentru el și familia sa. Aceea va fi casa lui în următoarele câteva săptămâni și este construită în așa fel încât să țină insectele și animalele la distantă, în principal pentru ca locuitorii să fie protejați de boli.
Fără nici un fel de anunț, la un moment dat își face apariția o persoană din trib care îi face băiatului circumcizia. Prepuțul este îndepărtat, de obicei cu o lamă tocită, apoi băiatul este lăsat singur. Acesta rămâne în colibă fără apă sau mâncare, până când este vindecat. Riscul de infecții este mare. Lama în sine, care este folosită pentru mai multe circumcizii, poate transmite boli. Una dintre cele mai mari temeri ale băieților este că mulţi dintre ei au fost spitalizați din cauza acestei operațiuni.

4. Biciuirea între copii

Membrii tribului Fulani din Benin duc o viață de nomazi în vestul Africii. Pentru ca băieții din trib să fie considerați bărbați, trebuie să îndure o biciuire îngrozitoare care le va testa puterea, rezistența, auto-controlul și curajul. Participanților li se pregătește câte un băț lung și subțire, pentru ca procesul să fie extrem de dureros. Apoi are loc un meci între doi băieți, privit de toți membrii comunității.
Cei doi trebuie să se lovească cât de tare pot și să nu se văicărească atunci când primesc la rândul lor lovituri. Fiecare băiat primește trei lovituri. Mulțimea decide care dintre ei a dovedit cel mai mult curaj și acela este numit câștigător, devenind astfel bărbat.

3. Circumcizia feminină

Fetele tribului Sabiny din Uganda trec printr-un proces dureros de mutilare genitală pentru a deveni femei. Dacă fata respectivă supraviețuiește, dovedește că este suficient de puternică pentru a îndura obstacolele care vor apărea în viața ta.
Circumcizia feminină este completă în momentul în care clitorisul este tăiat parțial sau îndepărtat complet. Membrii tribului cred că astfel femeia îi va fi credincioasă soțului său și nu va simți nici un fel de plăcere în timpul sexului.

2. Iniţierea prin sânge

Tribul Matausa din Papua Noua Guinee este de părere că dacă un băiat nu trece prin inițierea cu sânge, poate suferi consecințe serioase pentru tot restul vieții. Nu va fi niciodată privit ca un bărbat adevărat și nici nu va avea vigoarea și puterea pe care o au ceilalți. Tocmai de aceea, bărbații sunt dornici sa treacă prin acest proces, în ciuda durerii îngrozitoare.
Pentru a participa la chin, trebuie să se curețe de orice rămășita feminină de la mamele lor. Își introduc pe gât două bețișoare de lemn care să le provoace voma, de câteva ori, pentru a-și goli stomacul. După aceea, le sunt băgate în nas bucăți de stuf, pentru a îndepărta orice influentă malefică. În sfârșit, trebuie să îndure înțepături repetate în limbă. Acest ritual sângeros îi purifică, iar după aceea se pot numi cu adevărat bărbați.

1. Înțepături ale furnicii-glonţ

Tradiția tribului brazilian Satere-Mawe, care transformă băieții în războinici, a devenit cunoscută în ultimii ani. Exploratorii, aventurierii și realizatorii de documentare călătoresc în Amazon pentru a privi ritualul inițiatic considerat cel mai dureros de pe planetă. Vinovată pentru acest chin este furnica-glonţ.
Această insectă are cea mai dureroasă înțepătură, comparabilă cu durerea resimțită în cazul unei împușcături. Chinurile intense durează 24 de ore și pot duce la vomă, greață și aritmie cardiacă. Toate acestea de la o singură ciupitură, dar cei din tribul Satere-Mawe nu folosesc numai o furnică.
Mai mult de 30 de furnici-glonţ sunt introduse într-un lichid sedativ și lăsate acolo până amorțesc. Apoi, membrii tribului confecționează din frunze o mănușă și apoi pun furnicile în ea, cu acul în afară. Odată ce insectele își revin, se chinuie să iasă din strânsoare, devenind din ce în ce mai agitate și mai agresive. Băiatul care este inițiat trebuie sa îndure ciupiturile pe ambele mâini timp de 10 minute, fără să țipe sau să arate vreun semn de slăbiciune. 
Membrii tribului cântă și dansează, pentru a-i distrage atenția de la durere. Odată ce ritualul este complet, băiatul va avea dureri mai multe zile, dar va fi cu un pas mai aproape de bărbăție. Acest proces trebuie însă repetat de 20 de ori în următoarele luni, pentru ca inițierea să fie oficială.



Blog Widget by LinkWithin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails