luni, 27 septembrie 2010

Top 10 - Cele mai ciudate stadioane ale lumii









Aproape toti fanii sportului rege au auzit de stadioane marete precum Camp Nou, Maracana, La Bombonera, Santiago Bernabeu, San Siro si multe altele, insa putini sunt cei care au auzit de stadioanele din acest top. Acestea nu impresioneaza neaparat prin marime, sau numarul de locuri disponibile, ci mai mult prin locatie sau prin forma stadionului si a tribunelor. 





10. Recep Tayyip Erdogan Stadium – Turcia
Recep Tayyip Erdogan este o arena multifunctionala din Istanbul, fiind acum stadionul echipei de fotbal Kasimpasa S.K. Desi capacitatea sa a fost marita la 13.500 de locuri, jumatate din teren este expusa la inaltime, intreg cartierul putand urmari meciurile sau alte evenimente care se desfasoara pe teren.






9. Fujieda City Stadium – Japonia
Stadionul japonez are locuri pentru 13.000 de spectatori. Si ce are atat de special? Ei bine, oamenii pot sa se uite la meci, dar si sa organizeze un picnic, de exemplu, pentru ca tribunele nu sunt construite pe scari de beton si nu au scaune, ci doar terase cu iarba, de unde poti privi meciul chiar si intins comod.





8. Gospin Dolac – Croatia 
Construit in 1989, este un stadionul echipei de fotbal NK Imotski, din Croatia. Are o capacitate de 4.000 de locuri si este chiar mai in "groapa" decat Dinamo, fiind asezat exact la marginea unei prapastii de 500 de metri, la baza careia se gaseste un lac.





7. Mmabatho Stadium – Africa de Sud
Stadionul Mmabatho este o constructie multifunctionala, din orasul Mafikeng. Mmabatho a fost realizat in 1981 de o firma de constructii rusa, gazduieste in special meciuri de fotbal si are 59.000 de locuri.




6. Eco Stadium Janguito Malucelli – Brazilia
Nicaieri nu se simte mai aproape mirosul gazonului decat pe Eco Stadium Janguito Malucelli. Si asta pentru ca stadionul din Curitiba este prima arena ecologica din Brazilia. Are o capacitate de 6.000 de locuri, iar toate scaunele sunt "la firul ierbii". In plus, designerii au folosit exclusiv lemn reciclat pentru constructie.





5. Igraliste Batarija – Croatia
Dintre zidurile fortaretei Trogir, din Croatia, datand din secolul al XV-lea, rasare un stadion micut, apartinand clubului HNK Trogir, cu numai 1.000 de locuri. Si chiar daca nu impresioneaza prin marime, are farmecul sau special.





4. Marina Bay Floating Stadium – Singapore
Platforma de la Marina Bay, din Singapore, este cea mai mare arena plutitoare. Construita in intregime din otel, aceasta are 120 de metri lungime si 83 latime. Platforma poate sustine pana la 1.070 tone, adica 9.000 de oameni, 200 de tone de echipamente si 30 de tone de vehicule. Iar tribunele au o capacitate de 30.000 de locuri.





3. Estadio Municipal de Aveiro – Portugalia
Asa cum spune si numele, este vorba despre un stadion din orasul portughez Aveiro, realizat pentru UEFA Euro 2004 de catre arhitectul Tomas Taveira. Are un design ambitios, combinand forme simple, in culori vii, atat pe dinafara, cat si pe dinauntru. Pentru ca fiecare scaun are o alta culoare, fara sa tina seama de vreo regula. 
Astfel, cand pasesti pe stadion, vezi in jurul tau o explozie de culori: rosu, verde, galben, albastru, alb sau negru si chiar daca nu are loc niciun eveniment, ai senzatia ca petrecerea este pe cale sa inceapa.




2. Allianz Arena – Germania
Allianz Arena este stadionul echipelor de fotbal Bayern Munchen si TSV 1860 Munchen. Cu o capacitate de 69.901 locuri, este primul stadion din lume a carui culoare exterioara se schimba. Astfel, este rosu atunci cand joaca Bayern Munchen, albastru atunci cand joaca TSV 1860 si alb atunci cand gazduieste meciurile nationalei de fotbal a Germaniei, potrivit Oddee.com.





1. World Games Stadium – Taiwan
Taiwanul are cel mai mare stadion din lume care functioneaza pe baza de energie solara: World Games Stadium.
Grandioasa arena a fost construita in numai doi ani, cu 150 de milioane de dolari si este, de altfel, primul stadion 100% solar. 
Are un acoperis de 14.155 de metri patrati ce produce 1,4 gigawati ora de electricitate pe an, se alimenteaza de la 8.844 de panouri solare si are 40.000 de locuri.
Cand este inchis, taiwanezii folosesc electricitatea generata pentru a alimenta circa 80% din cartierele invecinate.






Bonus
Sa nu uitam de primul stadion subteran: The Wall din Doha, Qatar, gata anul acesta. Ventilatia sa este realizata cu ajutorul unor aparate de aer conditionat ultraperformante, iar iluminatul nu se face cu clasicele nocturne, ci printr-o instalatie integrate in corpul constructiei. Aceasta inedita alegere a arhitectilor de la MZ & Partners da o nuanta futurista stadionului.
Datorita aspectului, terenul aratand ca o tastatura, iar tribunele ca un display, constructia este poreclita "The Laptop". Bineinteles, ideea de a muta un stadion sub pamant, la racoare, a venit din cauza temperaturilor locale foarte mari din timpul verii (si 50 de grade Celsius), dar si a umiditatii, ambele fiind motiv de disconfort atat pentru jucatori, cat si pentru spectatori.



Blog Widget by LinkWithin

1 comentarii:

Gaz Metan Medias spunea...

nebuni...de cel din portugalia am auzit, dar de restul ba:P

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails