marți, 28 septembrie 2010

Top 10 - Cele mai verzi cladiri din lume



Diminuarea nivelului emisiilor de dioxid de carbon in aer si consumul eficient de energie au devenit prioritati importante pentru tot mai multi antreprenori imobiliari. Fie ca vorbim de centre de afaceri sau institutii de cercetare din New York, Viena, Dubai, Munchen si chiar Bucuresti, toate aceste proiecte imobiliare impozante au cateva elemente comune care pot declansa un trend eco-friendly.

10. DuBiotech – Dubai (Emiratele Arabe Unite)

10. dubiotech1 
Cele doua turnuri gemene DuBiotech din Dubai sunt o semnatura arhitecturala ecologica pe care Dubai Biotechnology intentioneaza sa o promoveze in Orientul Mijlociu. Inca in faza de constructie, aceasta cladire va beneficia de energie electrica generata de centrale cu panouri solare, iar sistemul de ventilatie si utilitatile termice si menajare din cladire vor fi asigurate cu resurse 100% reciclabile.

9. India Tower – Mumbai (India)

 9. indiatower
Aflat inca in constructie, India Tower din Mumbai (India) reprezinta un ambitios proiect imobiliar de lux care va beneficia de utilitati moderne si cat mai putin daunatoare mediului inconjurator. Dezvoltat impreuna cu lantul hotelier Hyatt, India Tower va gazdui, dupa darea in folosinta a cladirii, nu mai putin de trei hoteluri de cate 5 stele, intr-un singur turn.

Pentru buna functionare a hotelurilor, sistemul de iluminare va fi aadaptat din lumina solara, ventilatia cladirii va fi una 100% naturala, iar apa potabila va fi filtrata din apa de ploaie colectata. De asemenea, sistemele de izolatii si decoratiuni interioare vor avea o substantiala amprenta bio.

8. Cor Tower – Miami (SUA)

8. Cor Tower, Miami 
Cand vine vorba despre design, pasiunea arhitectilor de a-si demonstra creativitatea ramane sustinuta doar de utilitatea proiectelor desfasurate. Este si cazul Cor Tower din Miami (SUA), un turn a carui finalizare a fost programata de constructor pentru 2009. Inalt de 25 de etaje, acest turn va gazdui birouri, magazine, precum si 113 ansambluri rezidentiale. Pentru toate aceste destinatii imobiliare, Cor Tower a fost prevazut cu panouri fotovoltaice, turbine eoliene, precum si un sistem de incalzire a apei folosind numai energia solara.

7. Euro Tower – Bucuresti (Romania)

7. euro-tower Bucuresti 
Primul business center verde din Bucuresti, Euro Tower prezinta o gama cuprinzatoare de inovatii arhitecturale ecologice pentru proiectele imobiliare desfasurate in Romania. Energia asigurata prin panouri solare, acoperisul verde instalat in locul unuia obisnuit, sistemele de racire prin conversia de temperature, ferestrele cu nivel inalt de izolare termica si parchetul de bambus au inclus Euro Tower in standardele din sistemul international de certificare Green Building.

6. Sohrabji Godrej Green Business Center – Hyderabad (India)

6. Sohrabji Godrej Green Business Centre 
CII, cel mai mare institut de dezvoltare si mediu din India, a preluat in 2004 una dintre cele mai importante cladiri verzi din India. Localizat in Hyderabad, Sohrabji Godrej Green Business Center foloseste cat mai multe resurse naturale. Energia este asigurata in proportie de 100% cu panouri solare, iar agentul termic si sistemele de ventilatie au fost concepute astfel incat resursele folosite sa fie reciclate in interiorul complexului, iar nivelul emisiilor cu efect de sera sa fie tinute la un nivel minim.

5. Bank of America Tower – New York (SUA)

5. Bank of America Tower 
Avand 366 de metri inaltime, noul sediu al Bank of America este a doua cladire ca inaltime dupa Empire State Building si totodata a patra din topul celor mai inalte cladiri din SUA. Ca si elemente eco-friendly, acest colos arhitectural a fost facut dintr-un amestec special cu 55% beton si 45% zgura, pentru a-i conferi rezistenta fara a periclita mediul inconjurator.

La fiecare etaj, geamurile inalte de la podea pana in plafon asigura un nivel optim de lumina naturala si chiar un sistem automat de masurare a nivelului de luminozitate. Pentru ca toata constructia sa poata functiona in parametri optimi, sistemul de energie, cel termic si consumul de apa au fost interconectate cu senzori de dioxid de carbon care, atunci cand detecteaza un nivel al emisiilor mai ridicat decat cel permis, reduc automat consumul de resurse in cladire.

4. 30 the Bond – Sydney (Australia)

4. 30 the bond 
Considerat drept cel mai verde centru de business din Australia, 30 the Bond din Sydney a fost distins de catre autoritatile de mediu cu 5 stele pentru eficienta consumului de energie.

Prin sistemele naturale de ventilatie si sistemele de control a luminii solare prin fatadele flexibile, 30 the Bond consuma cu 30% mai putina energie decat un business center obisnuit. Pe acoperis a fost amenajata o gradina cu plante foarte rezistente la temperaturile ridicate. Inca un element de design eco-friendly al constructiei e reprezentat de zidul din gresie taiata de condamnati, inalt de patru etaje – cel mai mare de acest gen, din Sydney – care asigura un plus de ventilatie intregii cladiri. 

3. BMW Welt – Munchen (Germania)

3. BMW Welt 
Localizat in Munchen (Germania), acest showroom multifunctional din imediata vecinatate a sediului central BMW reprezinta o inovatie tehnologica si arhitecturala greu de ignorat. Adapostind un showroom BMW, un forum pentru evenimente si un centru de conferinte, BMW Welt are tot acoperisul transformat intr-o imensa centrala cu panouri solare , de 800 de kilowati. 

2. Siemens City, Viena (Austria)

2. Siemens City 
Programat pentru inaugurarea oficiala chiar acum, in 2010, Siemens City va fi unul dintre cele mai mari complexe de cladiri verzi din lume, deservind operatiunile din Europa de Est ale companiei si totodata fiind noul punct de lucru pentru aproximativ 6.000 de angajati din Viena (Austria).

Deja aprobat prin sistemul international de certificare Green Building, Siemens City va functiona prin cele mai moderne tehnologii verzi. Astfel, peste 75% din energia utilizata va fi refolosita prin recuperarea caldurii, ferestre care permit accesul dozat al luminii in interior, ventilatia va fi posibila prin conducte de apa rece, iar nivelul de temperatura al pamantului va asigura racirea componentelor din cladiri.

1. Clinton Presidential Center – Little Rock (SUA)

1. Clinton Presidential Center 
Situata in orasul Little Rock din Arkansas, aceasta cladire inaugurata in 200 adaposteste Libraria Prezidentiala a lui Bill Clinton, birourile centrale Clinton Foundation, precum si Universitatea Clinton School of Public Service din Arkansas.

Constructia a fost ridicata din otel, sticla si aluminiu. Podeaua din interior a fost fabricata din cauciuc reciclat de la anvelope uzate, curentul electric este asigurat de panouri solare, iar in parcare functioneaza cateva alimentatoare pentru masini electrice ale angajatilor si vizitatorilor. Clinton Presidential Center a primit chiar si o distinctie a United States Green Building Council – USGBC pentru faptul ca pe acoperis a fost amenajata o gradina intretinuta cu resurse 100% naturale.



Blog Widget by LinkWithin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails