vineri, 22 octombrie 2010

Top 10 - Cele mai misterioase crime

Crimele ce nu si-au gasit rezolvarea de-a lungul timpului au un aer de mister ce fac ca acestea sa ramana in memoria publicului. Nu putem nega ca macabrul exercita asupra noastra o atractie aparte. Pana si astazi oamenii continua sa dezbata crime ce au avut loc cu zeci, chiar sute de ani in urma dandu-si cu parerea asupra vinovatului si asupra motivului. Si undeva in adancul creierului se pastreaza o idee infioratoare: acesti criminali au ramas in libertate pana la sfarsitul vietii. Oare cati alti nevinovati au murit?  Va prezint in paginile ce urmeaza 10 dintre cele mai misterioase crime din istoria omenirii. 

10. Baiatul din cutie


In 1957 politia din Philadelphia a gasit corpul neinsufletit al unui copil dezbracat, invelit intr-o patura din flanel si asezat intr-o cutie de carton. S-a estimat ca acesta avea intre 4-6 ani. Corpul copilului era curat, unghiile de la maini si picioare fusesera taiate frumos, parul ii fusese tuns foarte scurt iar bratele ii fusesera asezate pe stomac. Corpul (in special capul) copilului era acoperit cu vanatai. 

De-a lungul timpului au aparut numeroase teorii referitoare la conditiile crimei insa nici utilizarea recenta ale unor teste ADN asupra probelor existente nu a reusit sa ofere un raspuns. Pentru mai multe informatii cititi site-ul dedicat “copilului necunoscut al Americii”. 

Top 10 crime misterioase din istoria omenirii9. Otravirile cu Tylenol

Politia din Chicago s-a confruntat in septembrie-octombrie 1982 cu o serie de cazuri cat se poate de ciudate. Rand pe rand, 7 persoane au murit cauza fiind otravirea cu cianura. Legatura dintre victime a fost observata de un pompier ce asculta radioul politiei: el a observat ca toate luasera pastile de Tylenol pentru diferite dureri. Crimele au starnit un val de isterie in Chicago ajungandu-se pana in punctul in care politia a mers pe strazile orasului avertizand prin portavoce cetatenii asupra pericolului pastilelor. Medicamentul a fost scos din magazine pentru analize insa nu s-au descoperit nereguli. S-a ajuns la concluzia ca cineva otravise intentionat cu cianura cateva flacoane de medicament. Vinovatul ramane necunoscut. Raportul Times din 1982 va poate oferi mai multe detalii.


Au mai existat ulterior cazuri ce copiau acest mod de operare. Printre cele mai cunoscute dintre ele se inscrie cel al bomboanelor cu ace de gamalie in interior ce a dus la interzicerea prin lege a obiceiului de Halloween “trick-or-treat” in cateva comunitati americane. 

8. Asasinarea lui Tupac Shakur


Top 10 crime misterioase din istoria omeniriiTupac Shakur a fost asasinat in septembrie 1994 dupa participarea la un meci de box in Las Vegas. Legenda muzicii rap, Tupac a fost ucis in masina la un semafor, criminalul aflandu-se intr-un Cadillac oprit langa. Cantaretul a fost dus la spital insa a murit dupa 6 zile. Cateva luni mai tarziu, Notorious B.I.G., un alt rapper binecunoscut si asociat al lui Shakur, a murit in conditii asemanatoare in Los Angeles. 

Nici unul dintre cazuri nu a fost rezolvat in mare parte datorita faptului ca posibilii martori au refuzat sa coopereze. Zvonurile unui asasinat organizat de o banda rivala precum si acuzatiile de coruptie din cadrul politiei au contribuit la tacerea ce a invaluit moartea celor doi. Mai exista si o teorie care sustine ca Tupac si-ar fi inscenat moartea acesta ramanand ascuns pana in zilele noastre probabil la o bere cu Elvis Presley (daca e sa credem teoria conspiratiei ce sustine acelasi lucru referitor la Elvis).

7. Cazul JonBenet Ramsey

Cazul JonBenet Ramsey a reprezentat la acea vreme “deliciul” tabloidelor. “Regina frumusetii” in varsta de 6 ani, preferata a concursurilor miss pentru copii, a fost gasita moarta in subsolul resedintei familiei imediat dupa Craciun in 1996. A doua zi de Craciun mama fetei a gasit un bilet de rascumparare in care i se cerea familiei suma de 118 000 $. Familia a chemat politia desi biletul interzicea acesta miscare. Politistii au gasit corpul fetitei in subsol 8 ore mai tarziu in timpul verificarii locuintei. Aceasta fusese asfixiata prin strangulare. Parintii fetei au intrat in atentia politiei la asta contribuind si faptul ca autoritatile nu au gasit semne de intrare prin efractie iar biletul fusese scris pe hartie ce apartinea familiei.

Totusi politistii au mai gasit si urme de talpa in subsol ce nu apartineau nici unuia dintre membrii familiei. In plus, ei au mai descoperit probe ADN ce nu se potriveau cu cele ale familiei si o franghie suspecta in dormitor. In 2006 politia din Thailanda l-a arestat pe John Mark Karr pentru uciderea fetitei dupa ce acesta a declarat ca fusese cu ea in momentul mortii. Probele ADN au infirmat declaratia acestuia. ADN- ul gasit la locul crimei a fost adaugat in baza ADN a FBI-ului- CODIS si este verificat saptamanal si la 13 ani dupa crima. 

6. Cazul picioarelor fara trup

Intre lunile august 2007 si octombrie 2009 opt picioar taiate au fost aduse la mal de apele Pacificului in zona canadiana British Vancouver (sapte dintre ele) si in zona tarmului statului american Washington (in nord-vestul S.U.A., langa granita cu Canada). Ciudatenia cazului consta in faptul ca nu s-au gasit si alte parti ale corpului ci doar labele picioarelor in incaltaminte sport de firma. Intre cele 8 picioare gasite s-au identificat doar doua perechi. Picioarele sunt de dimensiuni diferite ele apartinand atat femeilor cat si barbatilor. Exista numeroase teorii ce incearca sa explice acest caz. Cea mai cunoscuta dintre ele sustine ca picioarele ar apartine victimelor unui accident de avion insa investigatiile criminalistice par sa o infirme. 

5. Jack the Stripper
Aceasta este porecla data unui criminal in serie necunoscut ce a omorat 6, posibil 8, femei intre 1964-1965 in Londra. Numele acestuia a fost ales datorita asemanarii ce exista intre modul lui de operare si cel al vestitului Jack the Ripper. Numarul de victime e neclar deoarece doua dintre crimele ce i se atribuie au un mod de operare diferit. Corpurile dezbracate ale victimelor au fost descoperite fie pe strazile Londrei, fie in Tamisa. Ca si in faimosul caz pe care l-a copiat, victimele au incetat dintr-o data sa apara dupa un an de teroare criminalul lasand foarte putine indicii. Politia si-a orientat atentia asupra mai multor suspecti insa vinovatul nu a fost gasit

4. Disparitia lui Jimmy Hoffa

Jimmy Hoffa, liderul sindicatului soferilor de autocamioane Deposed Teamsters, a disparut in iulie 1975 fiind vazut ultima data intr-un local din Detroit. Corpul acestuia nu a fost gasit niciodata. In 1982 Jimmy Hoffa a fost declarat mort. Cazul lui Jimmy Hoffa a atras atentiei mass mediei si datorita faptului ca Deposed Teamsters era una dintre cele mai puternice organizatii sindicale americane si avea asocieri cu omniprezenta mafia. Prin urmare se presupune ca a fost asasinat din cauza unor neintelegeri cu aceasta din urma. 

Incepand din 1975 se vehiculeaza cele mai exagerate scenarii referitoare la locatia cadavrului aceasta practica devenind hobby national american. Printre variantele propuse pentru locatie se numara: sub stadionul Giants, intr-o mina din Pennsylvania, undeva in partea de nord a statului Michigan, pe fundul oceanului Atlantic sau chiar in sicriul lui Elvis.

3. Cazul “Dalia neagra”
Top 10 crime misterioase din istoria omeniriiActrita de 22 de ani, Elizabeth Short a fosta gasita moarta intr-un parc din Los Angeles pe data de 15 ianuarie 1947. Corpul acesteia fusese taiat in doua si fusese golit de sange. Criminalul i-a mai facut si cateva taieturi in jurul gurii creand impresia unul zambet de clown. Moartea frumoasei starlete reprezinta probabil cea mai cunoscuta crima din randul starurilor Hollywood-iene. Cazul a atras imediat atentia mass-mediei actrita fiind numita Dalia neagra datorita parului negru ca pana corbului.

Investigatiile asupra crimei au scos la iveala o serie de informatii scandaloase privind comportamentul acesteia dar si a altor vedete hollywoodiene intr-o poveste a inocentei pierdute. Cazul a ramas nerezolvat in ciuda investigatiei de durata si a atentiei pe care a primit-o din partea mass mediei. Site-ul “America's Most Wanted”, o baza de date (si emisiune TV) ce aduna si prezinta informatii despre criminalii din S.U.A. in speranta gasirii acestora, mai are si astazi postat profilul criminalului (America's Most Wanted a fost creat de John Walsh dupa uciderea fiului sau in varsta de 6 ani, Adam). Pentru mai multe informatii despre cazul Daliei negre cititi site-ul dedicat acesteia.  

2. Criminalul Zodiac
Top 10 crime misterioase din istoria omenirii“Imi place sa omor oameni pentru ca e asa de distractiv”, acestea sunt cuvintele cu care incepe una dintre multele scrisori trimise de criminalul Zodiac ziarelor din San Francisco. In decembrie 1968 doi tineri au fost impuscati intr-o masina parcata pe un drum de tara. Sase luni mai tarziu atacatorul a tras asupra unui alt cuplu. Baiatul a supravietuit insa nu a putut da prea multe detalii referitoare la criminal. Au urmat alte victime numarul total fiind de cinci (posibil 7). Regimul de teroare instaurat de criminal a incetat subit in octombrie 1969. 

Fascinatia pentru acest caz nu se datoreaza insa crimelor ci mai degraba felului in care criminalul s-a jucat cu politia si cu presa. Acesta a anuntat cateva dintre crime folosind linia de urgente a politiei. In plus, criminalul a trimis mai multor ziare din Los Angeles scrisori intr-un limbaj obscur in care isi asuma crimele in discutie. Conform acestuia numarul total de victime ar fi fost de treizeci si sapte. Cazul ramane nerezolvat si astazi. Mostre ale scrisorilor se pot gasi pe internet cei interesati fiind invitati sa incerce sa decripteze mesajul. All Serial Killers, un site ce se vrea a fi o baza de date a criminalilor in serie, va poate oferi mai multe informatii despre vestitul Zodiac Killer.

1. Jack Spintecatorul 

Toata lumea stie cine a omorat cinci (posibil mai multe) prostituate in 1885 in districtul Whitechapel din Londra: Jack Spintecatorul. Identitatea acestuia ramane insa cel mai mare mister din istoria criminalisticii. Modul de operare al criminalului a fost clarificat mult dupa ce acesta a incetat sa mai omoare. Jack the Ripper, dupa cum il numeste lumea anglo-saxona, isi agata victimele pe strada, mergeau impreuna in zone mai intunecate, dar tot publice, iar atunci cand prostituatele isi ridicau fustele acesta le strangula. Urmatoarea miscare era sa le intinda pe asfalt si sa le taie gatul dupa care le mutila luandu-si drept suvenir diferite organe. Precizia taieturilor, mai ales in conditiile unui spatiu prost luminat, i-a facut pe politisti sa creada ca vinovatul era medic.

In 2002 scriitoarea Patricia Cornwell a facut o investigatie ce a costat 4 millioane de dolari ajungand la concluzia ca faimosul Jack the Ripper era de fapt pictorul Walter Sickert. Acesta nu este insa primul nume binecunoscut legat de seria de crime din Whitechapel. Printre suspecti s-au numarat si nepotul Reginei Victoria- printul Albert Victor, duce de Clarence si Avondale, medicul regal- Sir William Gull si chiar autorul cartii “Alice in Tara Minunilor”- Lewis Carroll. Identitatea lui Jack ramane insa necunoscuta ea fiind subiect de dezbatere in cadrul cursurilor de criminalistica dar si in cadrul intalnirilor informale a pasionatilor de mistere. Celui mai cunoscut criminal necunoscut din istoria lumii ii este dedicat si un site pe care va invitam sa il vizionati.  

Blog Widget by LinkWithin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails