miercuri, 27 octombrie 2010

Top 10 - Miliardari

Forbes descrie pe scurt povestea a 10 de miliardari care au reuşit să doboare cele mai mari obstacole din drumul lor spre construirea unei averi uriaşe

Roman Abramovici
Venit net: 11,2 miliarde dolari
Roman AbramoviciA rămas orfan de la 4 ani şi a fost crescut de rude. A fost în serviciul militar rus o perioadă scurtă, după care s-a apucat să vândă ţevi de plastic. A participat la controversatele afaceri de export a petrolului rusesc, înainte de a deveni acţionar majoritar la Sibneft, în 1995. A obţinut marea majoritate a averii sale datorită programului de privatizare a companiilor de stat din timpul mandatului lui Boris  Elţîn. Deţine clubul Chelsea din Marea Britanie. Are cel mai mare iaht din lume. A divorţat de două ori, iar în decembrie i s-a născut cel de al şaselea copil.
John Paul DeJoria
Venit net: 4 miliarde dolari 
John Paul DeJoriaÎn copilărie a vândut cărţi şi ziare ca s-o ajute să trăiască pe mama sa singură. Mai târziu, când ea nu a putut să-l mai ţină lângă ea, l-a trimis la plasament.  Fără adăpost pentru un timp, a trăit în maşină şi vindea din uşă-n-uşă produse de îngrijirea părului. Cu 700 de dolari a co-fondat propria lui linie de produse de îngrijire a părului, John Paul Mitchell Systems, în 1980. Mai târziu, a revoluţionat piaţa băuturilor alcoolice,  cu marca de  tequila high-end Patron. Anul trecut a lansat ultra-eleganta linie de vodcă Ultimat.

Leonardo Del Vecchio
Venit net: 10,5 miliarde dolari
Leonardo Del VecchioUnul dintre cei cinci copii ai familiei, a fost crescut într-un orfelinat după ce mama lui a rămas văduvă şi nu a mai putut să-l crească. A lucrat într-o fabrică unde făcea matriţe pentru piese auto şi rame de ochelari. La 23 de ani şi-a deschis propriul magazin, facând rame pentru ochelari de vedere. Acum, Luxottica este cel mai mare producător de ochelari de soare şi ochelari de vedere. De asemenea, are peste 6.000 de puncte de vânzare cu amănuntul prin intermediul Sunglass Hut şi magazinelor LensCrafters.

Larry EllisonLarry Ellison
Venit net: 28 miliarde dolari
Mama sa era adolescentă când l-a născut în Bronx. L-a trimis în Chicago să locuiască cu mătuşa şi unchiul lui, care mai târziu l-au adoptat. A renunţat la colegiu, după ce mama sa adoptivă a murit. A fondat Oracle, în 1977, care este acum una dintre cele mai mari companii de software din lume. În 2009, a primit un pachet salarial de 130 milioane, de dolari, devenind al doilea cel mai bine plătit CEO în SUA.

Micky Jagtiani Micky Jagtiani
Venit net: 2,8 miliarde dolari
A renunţat la studiile de contabilitate pentru a face curăţenie în hotelurile din Londra şi a face şofer de taxi. S-a mutat în Bahrain cu puţin timp înainte ca fratele său să moară de leucemie. Tatăl diabetic a murit în câteva luni, iar mama sa a murit de cancer, cu un an mai târziu. Rămas fără familie la 21 de ani, Jagtiani a preluat spaţiul de vânzare al fratelui său din Bahrain şi a investit moştenirea lui de 6.000 dolari în marfă pentru copii, în 1973. Un singur magazin din imperiul de retail Landmark face vânzări de 2,5 miliarde dolari.

Steve Jobs Steve Jobs
Venit net: 5,5 miliarde dolari
Născut în San Francisco, a fost adoptat de un cuplu de muncitori şi a crescut în apropiere de Santa Clara, California. A renunţat la Reed College când nu a mai putut să-şi permită şcolarizarea. Jobs a început afacerea Apple în garajul părinţilor săi, în 1976. În 1985 a plecat de la Apple iar un an mai târziu a cumpărat Pixar. În 1996  s-a întors la Apple. Având probleme de sănătate, şi-a luat concediu pentru a face un transplant de ficat, dar acum a revenit în forţă. Expansiunea “imperiului” său a continuat  până azi, când toată lumea a auzitn de iPod, iTunes şi iPad.

Li Ka-shing
Venit net: 21 miliarde dolari
În 1940, familia sa originară din China a fugit în Hong Kong. A trebuit să renunţe la şcoală la vârsta de 15 ani, după ce tatăl său a murit de tuberculoză. A lucrat într-o fabrică de materiale plastice pentru a-şi sprijini familia. Li a făcut flori de plastic pentru a fi exportate în Statele Unite. Azi deţine Cheung Kong şi Hutchison Whampoa, conglomerate masive care rulează afaceri în porturi, industria de petrol şi gaze, în electricitate, retail, telecomunicaţii şi imobiliare. A făcut donaţii pentru educaţie şi cercetare medicală, în valoare de 1,45 miliarde dolari.

Guy Laliberté
Venit net: 2,5 miliarde dolari
Şi-a început cariera de showman acrobat mergând pe catalige şi înghiţind foc pe stradă. A fondat Cirque du Soleil, cu amicii săi, în 1984. A dat lovitura când mogulul cazinourilor, Steve Wynn, a adus circul la Las Vegas, în 1991. De atunci show-urile sale s-au extins. Este un excelent jucător de poker, cu multe turnee câştigate la activ.

Oprah Winfrey Oprah Winfrey
Venit net: 2,4 miliarde dolari
Fiică a unei adolescente părăsite, Oprah a crescut la ferma bunicii din Mississippi. S-a mutat în Wisconsin, unde spune că a fost victima unui abuz sexual. Talk -show-ul ei, acum un refugiu pentru femeile din întreaga lume, a debutat în 1986. Invitaţii săi sunt de la celebrităţi şi politicieni, la victime abuzate.  Show-ul săi este difuzat în 145 de ţări. Mai deţine revista Q şi un club de carte. Mai nou, prestaţia reginei talk-show-ului de zi  s-a  mutat seara, pe noul canal Oprah Winfrey Network.


J.K. Rowling
Venit net: 1 miliard de dolari

Falită şi deprimată,  voia să se sinucidă pe vremea când, mamă singură fiind, trăia în Edinburgh şi scria poveşti cu vrăljitori. Celebrul roman Harry Potter şi Piatra Filozofală a fost publicat în 1997 şi a devenit rapid un bestseller. A fost primul volum dintr-o serie de şapte cărţi, care a captivat nu numai copiii, ci şi în întreaga lume. Primul film din serie a fost lansat în 2001. Primele şase "filme magice" au avut încasări de peste 5 miliarde de dolari.


Blog Widget by LinkWithin

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails